Rábavidék

2012-ben is megrendezésre kerül Csákánydoroszlóban a lassan szokássá váló Böllérverseny, és Rönkhúzás. A Böllérverseny keretében egy kondányi sertés küzd meg versenyzőinkkel a Csákánydoroszlói Művelődési Ház udvarában, és nincs kőbe vésve a lehetséges kimenetel. A böllérek győzelme esetén, megkóstolhatjuk a versenyzőink specialitásait, összehasonlíthatjuk a klasszikus disznóölési ételek eltérő változatait, így bepillantást nyerve az Őrség és a Rábavidék konyhai kavalkádjába.

A hangulatot megalapozva, délután sor kerül a lassan hét éve mindig megrendezett Rönkhúzásra.
Mennyasszony és Vőlegény közös rönkűkön és jövőjükön lovagolva járja be a falut, akiket az önfeledten italozó és éneklő tömeg követ. A rönkhúzás végül esküvőbe torkollik, a boldog pár összeköti életét a népszokás szerint. Majd mulatozás, menyasszonytánc, és menekülés a kegyetlen világ elől a régi népszokásokba.

A szervező a helyi Csákánydoroszlói Civil Szervezet Közhasznú Egyesület, akik legfőbb feladatuknak tekintik a falusi népszokásosok és a közösségi élet újraélesztését. A szervezet az elmúlt években folyamatosan kereste a lehetőségeket, hogy egy élhető, befogadó, és modern faluvá tegyék Csákánydoroszlót.

Akik érdeklődnek a disznóvágás egy emberközelibb, nem ipari változata iránt, kíváncsiak honnan jön a felvágott, nem láttak még rönkhúzást, vagy csak szeretnék jól érezni magukat, azokat várjuk február 11-én, reggel nyolcra, a Csákánydoroszlói Művelődési Ház udvarára.

^ Tetejére

Minden jog fenntartva. Facebook, Picasa, Email.

A weboldal támogatások nélkül, ingyen készült.

WeloveWeb.hu