Médiamegjelenések

Téltemető Vigasság Bolondesküvővel

A Csákánydoroszlói Civil Szervezet Egyesület idén is felelevenítette a rönkhúzás hagyományát. A móka során Szőröslábú Teri és Görbelábú Baltazár fogadott örök hűséget egymásnak.

Visítanak a disznók, húzzák a rönköt

A böllérversenyen a hagyományos disznóvágás menetét szeretnék bemutatni az érdeklődőknek, a rönkhúzással pedig egy, ezen a vidéken gyakorolt télbúcsúztató népszokást elevenítenek fel – mondta el Bálint Sándor, a Csákánydoroszlói Civil Szervezet Közhasznú Egyesület elnöke. A böllérverseny a csákánydoroszlói művelődési ház udvarán zajlik majd a kistérségből érkezett böllérek, hentesek részvételével. A disznóvágás, perzselés, feldolgozás mozzanatai a régi falusi disznóvágásokat idézik, amelyekből ma már egyre kevesebb van a helyi portákon is – fűzte hozzá.

Magyarbüks / Ungarisch Bieling – 2013

2006-ban még teljesen elképzelhetetlennek tartottam volna a dolgot, de 2013. június 23-án felavatták a magyarbüksi emlékparkot. Körülbelül négyszázan jöttek el, a határ mindkét oldaláról. Ott voltak azoknak a leszármazottai, akik valaha itt éltek. Ott volt Maria Wolf is, aki ma már talán az egyetlen “született” magyarbüksi. 1946 áprilisáig élt a faluban. Akkor a kitelepítés elől menekülve, szüleivel együtt, ő is “átszökött” a határon.

Civilek Csákánydoroszló Érdekében

2005-ben alakult meg a Csákánydoroszló Civil Szervezet Közhasznú Egyesület, amelynek célja egy jobb és élhető falu kialakítása. A Vas megyei településen sokan munkálkodnak a közösség összekovácsolásán.

Látószög február 7-én

Vendégeink:

Sőre Zoltán, Egyházasrádóc polgármestere
Paksiné Kecze Tünde, Nemesrempehollós polgármestere
Bálint Sándor, a csákánydoroszlói civil szervezet elnöke
Farkasné Varga Rita, a csákányi egyesület alelnöke.

^ Tetejére

Minden jog fenntartva. Facebook, Picasa, Email.

A weboldal támogatások nélkül, ingyen készült.

WeloveWeb.hu